top of page

Ce este Comenius?

                                                                                                                                                                                                                                                                          
                                  
 

           Comenius este prima componentă a programului de Învăţare pe tot parcursul vieţii.

 

                     Obiective specifice

 

-să dezvolte, in rândul tinerilor și personalului didactic, cunoașterea și înțelegerea diversității culturilor, limbilor și valorilor europene

-să ajute tinerii in dobândirea abilităților și competențelor de bază necesare pentru dezvoltarea lor personală, pentru activitatea lor profesională viitoare și pentru o cetățenie europeană activă

 

                    Obiective operaționale

 

-să îmbunătățească calitatea și sa mărească volumul mobilității elevilor și a cadrelor didactice în diferite state membre

-să îmbunătățească calitatea și sa mărească numărul parteneriatelor între școli din diferite state membre, astfel încât să implice cel puțin 3 milioane de elevi în activități educaționale comune pe durata programului​ ,,Încurajarea învățării limbilor străine moderne​"

-să sprijine dezvoltarea unor conținuturi, servicii, strategii pedagogice și practici inovatoare, bazate pe TIC, de învățare pe tot parcursul vieții,

-să îmbunătățească calitatea și dimensiunea europeană a formării cadrelor​ didactice

-să sprijine îmbunătățirea abordărilor pedagogice și a gestionării școlilor

 

 

                    Cine poate participa?


Practic, toți cei implicați în educația școlară
-Elevi din cicluri de studii până la nivelul secundar superior
-Școli, astfel cum este specificat de către statele membre, de la cele de nivel preșcolar până la cele de nivel secundar superior
-Cadre didactice și alte categorii de personal din aceste școli
-Asociații, organizații non-profit, ONG-uri și reprezentanți ai celor implicați în educația școlară
-Persoanele și organismele responsabile de organizarea și oferirea educației la nivel local, regional și național
-Centre și organisme de cercetare care se ocupă de probleme legate de învățarea pe tot parcursul vieții
-Instituții de învățământ superior
-Organisme care oferă servicii de orientare, consiliere și informare

 

 

                    Reguli specifice de eligibilitate:
            Școlile care participă la programul Comenius trebuie să fie situate într-o țară participantă la LLP și să figureze pe lista oricărei instituții eligibile stabilită de autoritățile naționale.(link:http://ec.europa.eu/education/comenius/eligible_en.htm).

 

 

                 Vă rugăm să aveți în vedere și cazurile speciale de mai jos:
1) Școlile care se află sub tutela autorităților naționale ale unei alte țări (de exemplu, liceele franceze, școlile germane, școlile forțelor armate britanice)
Autoritățile naționale care răspund de supravegherea școlii respective din punct de vedere administrativ, financiar și al programei școlare decid ce instituții sunt eligibile
pentru program. Acest principiu presupune următoarele modalitățile de funcționare:
• Participarea „școlilor naționale” situate într-o altă țară va fi suportată din bugetul Comenius al țării responsabile (= „țara de origine”).
• Aceste școli naționale pot participa la orice tip de activitate Comenius și li se aplică aceleași reguli ca și oricărei alte școli eligibile din țara responsabilă.
2) Școli specializate
Decizia privind participarea la Comenius a altor „școli naționale”, cum ar fi școlile minorităților, școlile private pentru expatriați etc. este de competența autorităților
naționale (AN) din țara în care școala își are sediul.
3) Școlile Europene
                   Școlile Europene sunt instituții de învățământ oficiale aflate sub controlul comun al guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene. Școlile europene sunt instituții eligibile pentru a participa la Comenius. Ele candidează la AN din țara în care își au sediul și li se aplică aceeași procedură de selecție ca și școlilor locale. În cazul Belgiei, cele trei AN stabilesc de comun acord demersurile necesare. Școlile europene se supun acelorași reguli Comenius ca orice altă școală eligibilă din țara în care își au sediul. Cu toate acestea, participarea școlilor europene – fie în calitate de coordonator, fie ca partener – va fi limitată la o școală europeană în fiecare parteneriat. Personalul școlilor europene are dreptul să participe la programele de formare la locul de muncă din cadrul Comenius în aceleași condiții ca și membrii personalului din orice altă școală eligibilă.

 

 

                          Ce tipuri de activități?
              Următoarele acțiuni sunt susținute prin programul Comenius:
• Mobilitatea individuală în altă țară europeană, care poate include:
• schimburi de elevi și personal în contextul unui proiect sau parteneriat,
• mobilitatea individuală a elevilor în contextul unui parteneriat școlar în derulare sau anterior
• participare la cursuri de formare pentru cadre didactice și alte categorii de personal didactic
• vizite pregătitoare pentru parteneriate școlare, rețele și proiecte  multilaterale și
• stagii de asistență pentru viitoarele cadre didactice.
• Parteneriatele între școli din diferite țări europene, în vederea dezvoltării unor proiecte comune de învățare pentru elevi și cadrele didactice ale acestora.
• Parteneriatele Comenius Regio între autoritățile locale și regionale care au un rol în învățământul școlar. Scopul lor este de a îmbogăți conținutul ofertei deînvățământ pentru tinerii de vârstă școlară prin sprijinirea cooperării întreautoritățile din sectorul învățământului școlar, a școlilor și a altor furnizori de educație din diverse regiuni ale Europei.Inițiativa eTwinning exploatează posibilitățile oferite de internet și de mijloacele de informare digitale pentru a promova cooperarea la nivel european între școli, învățarea colaborativă și pedagogia bazată pe proiecte.
• Proiectele multilaterale au scopul de a elabora, promova și face cunoscute noi programe școlare, noi materiale sau cursuri de formare pentru profesori și noi metodologii de predare, precum și cursuri sau materiale și noi metode de predare, și de a furniza un cadru pentru organizarea de activități de mobilitate pentru viitoarele cadre didactice.
• Rețelele multilaterale au drept scop promovarea cooperării europene și a inovației în anumite domenii tematice de o deosebită importanță pentru educația școlară în context european.
• Măsurile însoțitoare sunt destinate sprijinirii diverselor activități care vor contribui în mod evident la atingerea obiectivelor programului Comenius.

 

 

 

 

(Extras din Ghid)
http://ec.europa.eu/llp 8

 

 

 

 

bottom of page