top of page

Liceul   «Sarda Garriga »  - Saint-André, Réunion

 

      Liceul are un nume foarte simbolic în istoria Frantei: Sarda Garriga. Acesta este numele celui care a venit în 1848 să  abolească sclavia în  insula La Réunion.

Din acel moment, mulţi imigranţi au debarcat, alăturându-se foştilor sclavi africani de pe plantaţiile de trestie de zahãr, convertiţi la creştinism, aducând cu ei cultura şi riturile lor religioase. Astfel, angajaţii din  Sudul Indiei şi hinduismul, budismul negustorilor chinezi, islamul comercianţilor musulmani, iar mai târziu cei sosiţi din metropolă şi europenii, au reuşit cu toţii sã gãseascã echilibrul corect, pentru a putea trãi împreunã  în perfectã armonie. De-a lungul deceniilor, alte grupuri etnice au venit să îmbogăţească  populaţia noastrã şi fãrã şovinism, pot sa mă laud ca găsiţi la noi aproape toate naţionalitaţile din lume. Multe schimburi, metisaje intercomunitare,  căsătorii, iar in zilele de astăzi nu este exclus sa intâlneşti familii botezate si de confesiune hindusa sau chineza. Insula mea are aproximativ 700.000 de locuitori şi este situată în Oceanul Indian. Liceul meu este situat în Saint-André, un oraş agricol de 50.000 de suflete. Predomină  trestia de zahãr. Zona este slab dezvoltatã din punct de vedere industrial şi tehnologic..

    Instituţia noastră  are 1100 de elevi cu vârste cuprinse  între 15 si 19 ani, şi aproximativ o sutã de profesori. Elevii noştri pot urma filiere  ştiinţifice, literare sau economice.  

     Mulţi elevi sunt bursieri, iar  acest criteriu scot în evidenţă nivelul  mediului economic şi material în care trãiesc. Unii primesc ajutor financiar pentru a putea mânca la  cantina şcolii. Fiecăruia ii este permis să absenteze atunci când serbează o sărbătoare religioasă. Astãzi, acest amestec etnic a consolidat legãturile dintre oameni şi, prin urmare, elevii noştri au învãţat sã nu se teamã de străinii nou veniti în  şcoalã sau sã-i ajute. Nu este un lucru neobişnuit  să îi vezi pe unul venind la altul să-şi facă lecţiile. Din acest motiv, tema ,,toleranţei şi diversitãţii religioase în Europa modernã” m-a captat imediat. Cred cã elevii mei ar dori sã împãrtãşeascã altor tineri europeni, entuziasmul lor  de a trăi împreunã zilnic, în ciuda diferenţelor culturale şi religioase.

Acest proiect Comenius ne permite sã răspândim în întreaga Europă experienţele noastre, prin intermediul partenerilor noştri din Italia, Bulgaria şi România.

bottom of page