top of page

Raportul reuniunii de proiect desfăşurate în perioada 6 -12 octombrie  2013      în Bulgaria

 

         A treia  reuniune de proiect din cadrul parteneriatului multilateral Comenius, cu tema Toleranţă şi diversitate religioasă în Europa modernă, s-a derulat la Liceul  General  ,,Dimcho Debelianov” din localitatea Belene,în perioada 6-12 octombrie 2013.

        Tema reuniunii de lucru: Sa cultivam  dragostea si toleranta

        Participanţi:

       Liceul Teoretic ,, Ion Luca”, Vatra Dornei, România (3 profesori + 12 elevi)

       Liceul ,, Sarda Garriga”, Saint -André, La Réunion, Franţa (2 profesori)

       Liceul General ,, Dimcho Debelianov”, Belene , Bulgaria (cadrele didactice si elevii liceului gazda)

       I.P.S. S. C. T. ,, Gaetano Salvemini”, Palermo, Italia (4 profesori  şi 2 elevi)

        Obiectivele reuniunii :

a.-cunoaşterea elevilor şi profesorilor din sânul echipei internaţionale

b. întărirea coeziunii echipei de proiect

c. cunoşterea patrimoniului social, cultural şi religios al Bulgariei

d.dezvoltarea spiritului tolerant religios

e. dezvoltarea competentelor de comunicare in limbile franceză şi engleză

f. descoperirea complexităţii şi bogăţiei diversităţii credinţelor şi valorilor

g. promovarea respectului pentru celelalte popoare, culturi şi religii ale lumii

h. împărtăşirea experienţelor în domeniul cultural şi religios

i. promovarea culturalismului, a cooperării şi mobilităţii în domeniul educativ

 

        Duminica , 6 octombrie  2013

Sosirea participanţilor la reuniunea de proiect.

 

        Luni, 7 octombrie 2013

Reuniunea a debutat cu primirea oficială a invitaţilor din cele trei ţări partenere la liceul gazda, intr-un cadru oficial. Intalnirea invitatilor cu gazdele a fost un nou prilej de consolidare a prieteniilor deja create in primul an de proiect, şi de descoperire şi comparare a sistemului de învăţământ bulgar cu celelalte sisteme europene .

       După prezentarea echipelor, vizitarea spaţiilor liceului şi participarea la orele de curs, invitaţii, însoţiţi de gazde au făcut turul oraşului, descoperind bisericile catolice şi ortodoxe, precum şi Parcul naţional Persina (punctul de atracţie turistică al oraşului). Întâlnirea cu preotul catolic şi participarea la slujba de după amiază a constituit un prilej de a înţelege specificul cultului catolic şi importanţa acestuia în nordul Bulgariei.

     După cină, elevii au interacţionat la hotel prin activităţi ludice şi sportive.

 

         Marţi, 8 octombrie 2013

       Dimineaţa a debutat cu un atelier de lucru pe tema "Tinerii europeni cultivă dragostea şi toleranţa". Elevii au lucrat pe echipe mixte, exploatând atât limba franceză, cât şi cea engleză, şi redactând Declaraţia drepturilor şi responsabilităţilor tinerilor. Subtemele abordate au fost: Viitorul tinerilor în Europa, Responsabilitatea  ca parte a libertăţii, Drepturi şi datorii, A fi diferit nu înseamnă a fi mai bun decât altul.

      După- amiaza a fost dedicată întâlnirii în cadrul unei mese rotunde cu oficialităţile oraşului Belene (primar, consilieri, angajaţi ai primăriei) la Primăria locală.

      Aceasta a fost urmată de inaugurarea noului teren de sport al liceului şi participarea la un meci de handbal. O echipă mixtă formată din elevi români şi italieni au jucat contra echipei bulgare a liceului gazdă.

      La finalul zilei s-a organizat un spectacol multicultural cu momente pregătite atât de gazde, cât şi de invitaţii la reuniunea de proiect. Elevii au avut astfel ocazia de a interacţiona, dansa şi cânta împreună în diferite limbi şi de savura preparatele cu specific local pregătite de gazde.

 

        Miercuri- joi, 9-10 octombrie 2013

      Pentru zilele de miercuri şi joi a fost programată o vizită de informare pe un spaţiu mai larg din nordul şi centrul Bulgariei, în vederea descoperirii, analizării şi comparării diferitelor stiluri arhitecturale ale lăcaşelor de cult, a cultelor religioase, a simbolurilor specifice fiecărei religii , precum şi a atitudinii  omului modern în faţa divinităţii.

      Vizitele de documentare desfăşurate la biserica ortodoxă din cadrul fortificaţiei Tzarevec din localitatea Veliko Târnovo, mănăstirea de pe vârful  Shipka, moscheea şi bisericile din Plovdiv, biserica catolică din localitatea Rakovski, precum şi interacţiunea cu lideri religioşi din aceste comunităţi, au permis participanţilor să înţeleagă rolul dialogului intereligios şi implicarea tinerilor în activităţi sociale prin intermediul bisericilor de care aparţin.

      La muzeul etnografic în aer liber Etara, elevii au remarcat  modalitatea de reconstituire a unui habitat şi a artizanatului tradiţional bulgar, casele ţărăneşti şi atelierele meşteşugarilor amestecându-se într-un cadru bucolic.

 

        Vineri, 11 octombrie 2013

      Pentru profesorii şi elevii italieni, români şi reunionezi, participanţi la proiect şi care aparţin unor culte religioase diferite (ortodocşi, catolici, hinduşi), descoperirea islamului în spaţiul bulgar a reprezentat  un lucru inedit. Pentru acest lucru a fost necesară deplasarea în capitala Bulgariei, prilej cu care echipa internaţională  a asistat efectiv la rugăciunea musulmanilor de vineri de la moscheea din Sofia. Faţă de politica altor state prin care este interzisă intrarea celor aparţinând altor religii în moschei, liderii religioşi musulmani au permis şi tolerat asistarea grupului ţintă din proiect  la rugăciune, precum şi vizitarea moscheii.

      Sofia este prin excelenţă un oraş al diversităţii religioase. Prezenţa grupului  în capitala bulgară a fost motivată şi de dorinţa de descoperire a religiei mozaice pe care au cultivat-o la Sinagoga centrală din Sofia, una dintre cele mai mari din Europa şi cea mai mare sinagogă din Balcani.

      Pe lângă cele două lăcaşuri de rugăciune, s-au vizitat Catadrala ortodoxă Al. Nevski, biserica rusească, catedrala catolică Saint Joseph şi s-a făcut turul capitalei, cu oprire în faţa Adunării Naţionale şi a Universităţii din Sofia.

       Vizitarea acestor lăcaşuri de cult şi întâlnirea cu diferiţi reprezentanţi ai comunităţilor catolice, ortodoxe, musulmane sau iudaice,  ai permis tuturor participanţilor din grupul ţintă să identifice, să analizeze şi să compare simbolurile religioase ale fiecărei religii practicate în spaţiul bulgar (crucifixul, peştele, porumbelul,  steaua lui David, candelabrul cu şapte braţe, simbolul lui Allah, mâna Fatimei, ochiul lui Allah etc.).

Seara a fost destinată  organizării unei mese rotunde. Au fost trase concluzii referitoare la atingerea obiectivelor reuniunii de proiect din Bulgaria şi la programarea activităţilor pentru următoarele luni. De asemenea, s-a stabilit, de comun acord cu toţi partenerii, perioada mobilităţilor în Italia.

 

        Sâmbătă, 12 octombrie 2013

     Plecarea participanţilor la reuniune de proiect.

       

 

Prof.  Dana – Mihaela Bereholschi

 Coordonator Proiect

 

 

Informaţiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului , iar A.N.P.C.D.E.F.P. şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

 

 

bottom of page