top of page

Raportul reuniunii de proiect desfăşurate în perioada 3- 9 decembrie 2012 în insula Réunion (Franţa)

 

     În perioada 3-9 decembrie 2012 Liceul ,,Sarda Garriga” din Saint – André (Ile de la Réunion, Franţa) a fost gazda partenerilor proiectului  multilateral Comenius ,,Toleranţă şi diversitate religioasă în Europa modernă” (2012 -2014), finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului   Învăţare pe tot parcursul vieţii.

     Grupul de trei cadre didactice (Bereholschi Dana-Mihaela, Heidel Gabriela şi Bereholschi Paul) din cadrul Liceului Teoretic ,,Ion Luca” Vatra Dornei, s-a alăturat celorlalţi parteneri reunionezi, bulgari şi italieni, pentru a descoperi împreună diversitatea culturală şi religioasă a acestui DOM francez situat în Oceanul Indian, din estul  Madagascarului, la nord de tropicul Capricornului. 

      Tema reuniunii de proiect :"Uniţi în diversitatea religioasă a Insulei Réunion".

      Instituţii partenere

Liceul Teoretic ,, Ion Luca” , Vatra Dornei, România

Liceul ,, Sarda Garriga”, Saint -André, La Réunion, Franţa

Liceul General ,, Dimcho Debelianov”, Belene , Bulgaria

I.P.S. S. C. T. ,, Gaetano Salvemini”, Palermo, Italia

       Obiectivele reuniunii de proiect:

1. cunoaşterea specificului naţional a insulei La Réunion

2. descoperirea complexităţii şi bogăţiei diversităţii religioase a insulei, a credinţelor si valorilor

3. împărtăşirea experienţelor în domeniul cultural şi religios

4. promovarea  respectului  pentru celelalte popoare, culturi şi religii ale lumii

5. combaterea xenofobiei prin cunoaşterea şi acceptarea celorlalte culturi şi religii

6. împărtăşirea experienţelor pedagogice ale fiecărui partener

7. stimularea spiritului de echipă şi colaborarea între elevi

8. promovarea sensului cetăţeniei europene,  bazată pe înţelegere şi toleranţă

9. promovarea multiculturalismului,  a cooperării şi a mobilităţii în domeniul educativ

10.  intensificarea  dialogului intercultural

11. dezvoltarea competenţelor de comunicare a profesorilor în limba franceză

   Programul activităţilor

      Luni, 3 decembrie 2012

       Întâmpinarea delegaţiei europene s-a făcut într-un cadru oficial de către directorii, profesorii şi elevii liceului gazdă. În cadrul activităţilor programate, au fost prezentate şi dezbătute : tema, obiectivele, motivaţia, scopul, activităţile şi produsele finale ale proiectului. Profesorii au vizitat spaţiile liceului (săli de curs, laboratoare, bibliotecă, CDI, cantina liceului, sala profesorilor, serviciul contabilitate –secretariat, teren de sport),  au făcut cunoştinţă cu echipa de proiect din Réunion şi au discutat despre sistemul de învăţământ francez.

     Profesorii europeni au prezentat şi distribuit elevilor reunionezi scrisorile de prietenie adresate de elevii din celelalte licee, implicaţi în proiect. Tinerii din Réunion au foarte încântaţi să descopere pasiuni comune şi şi-au manifestat dorinţa vie de a comunica cu elevi de vârstă apropiată din România, Italia şi Bulgaria.

       În după –amiaza zilei de luni, după servirea mesei de prânz la cantina liceului,  profesorii din cele 4 licee partenere s-au reîntâlnit în vederea reorganizării programului de activităţi şi a mobilităţilor viitoare, ţinând  cont de perioadele de activitate din fiecare instituţie de învăţământ şi vacanţele şcolare.

 

       Marţi, 4 decembrie 2012

       A doua zi de activitate a debutat devreme, la orele 7, 30, când profesorii europeni  au interacţionat direct cu o clasă de elevi. În cadrul întâlnirii programate, profesorii au ţinut un scurt de curs de limbă română, italiană şi bulgară. Elevii reunionezi au avut, de asemenea, şansa de a afla detalii despre geografia, istoria  şi anumite particularităţi legate de ţările partenere.

   Dimineaţa a continuat cu participarea delegaţiei europene la o oră de literatură franceză, iar profesorii invitaţi s-au familiarizat cu metodele de predare adoptate în învăţământul francez.

    Vizitarea spaţiilor liceului gazdă, întâlnirile organizate cu elevii reunionezi şi profesorii acestora sau  participarea la orele de curs ale elevilor, au permis, pe de o parte, cadrelor didactice participante la mobilitate, să descopere şi să compare sistemul de învăţământ francez cu cel român, bulgar sau italian, şi să identifice şi să compare bogăţia diversităţii  etnice a insulei cu cea a propriei ţări. Pe de altă parte, contactul direct cu elevii şi profesorii reunionezi, ce împărtăşesc valori şi credinţe diferite, le-a facilitat o mai bună înţelegere a noţiunilor de diversitate şi de toleranţă religioasă.

   După masa de prânz servită la cantina şcolii, profesorii au fost primiţi într-un cadru oficial de viceprimarul localităţii Saint-André. Acesta  a apreciat originalitatea temei proiectului, fluenţa în limba franceză a profesorilor invitaţi, precum şi efortul şi curajul partenerilor participanţi la mobilitate, veniţi de la o distanţă de peste 10.000 de km, din diferite colţuri ale Europei, pentru a  culege,  compara şi analiza date, în vederea realizării  produsului final al proiectului : cartea şi DVD-ul Creştinismul în faţa celorlalte religii ale lumii.

    De asemenea, liderul comunităţii din Saint- André a apreciat activităţile extraşcolare ale liceului ,,Sarda Garriga”, îndeosebi mobilităţile elevilor reunionezi în diferite colţuri ale lumii, sprijiniţi financiar şi de comunitatea locală. Acesta a încurajat toate şcolile partenere în proiect să participe la activităţi finanţate de Comisia Europeană, care să le permită o deschidere spre Europa multiculturală.

Activităţile de marţi s-au încheiat cu turul  oraşului Saint – André, în cursul căruia s-a vizitat centrul, biserica catolică şi un templu tamul.

    

      Miercuri, 4 decembrie, 2012

      Cea de-a treia zi a reuniunii de proiect a fost dedicată descoperirii diversităţii reliefului, a florei şi a faunei din estul insulei.

    Aparent izolată din cauza distanţei faţă de metropolă (cca 9300 de km) şi de continentul european, insula i-a impresionat pe cei 7 profesori europeni nu numai prin varietatea şi abundenţa vegetaţiei specifice zonelor exotice (palmieri, cocotieri, bananieri, papaia, mango, fructul pasiunii, letchi, ananas, cactuşi, anturium, croton, orhidee, bougainville etc.) sau clima tropicală (temperatura de 29 de grade la umbră, la început de decembrie, umiditate ridicată), ci şi prin relieful variat.

      La Réunion,  pe care  mulţi necunoscători o asociază sau confundă cu plajele de nisip fin ale Insulei Mauriţius (aflată la cca 175 km distanţă), este de fapt o insulă a munţilor de origine vulcanică. Acum circa 3 milioane de ani, insula s-a născut din Oceanul Indian, între Madagascar şi Mauriţius, în urma unei erupţii vulcanice ce a condus la formarea unui relief muntos unic în lume. Dacă primul vulcan, Piton des Neiges,  apărut pe insulă cu  trei milioane de ani în urmă este în prezent inactiv, cel de-al doilea, Piton de la Fournaise, reprezintă împreună cu Etna, Stromboli şi Kilauea, unul dintre cei mai activi vulcani ai planetei. Ultima sa erupţie care a lăsat urme adânci în relieful insulei a avut loc în 2010.

       Profesorii participanţi la vizita de documentare pe teren au avut şansa să calce pe lava întărită a vulcanului, ce s-a prelins până în Oceanul Indian, şi care a permis extinderea permanentă a insulei.

     Pe traseu, au fost vizitate bisericile Saint –Anne, decorată de un preot alsacian în stil baroc şi naiv, şi Notre Dame des Laves, biserică ce poartă acest nume datorită intrării lavei vulcanice în interiorul ei.

     A fost vizitată, de asemenea, zona Anse des Cascades, impresionantă prin căderile de apă şi varietatea plantelor exotice. La întoarcere spre Saint – André, profesorii au admirat arhitectura caselor creole, specifică zonei de est a insulei.

   În cursul după-amiezii s-a vizitat o şcoală de dans indian din cadrul unui ashram (spaţiu în care se desfăşoară diferite activităţi artistice legate de cultura, limba şi spiritualitatea hindusă).

    Activităţile dedicate zilei de miercuri s-au încheiat seara, târziu, cu vizitarea unei uzine de prelucrare a trestiei de zahăr din zona oraşului Saint –André.

      

       Joi, 6 decembrie 2012

      Ziua de joi a fost dedicată descoperii diversităţii culturale şi religioase a acestei  zone ultra-periferice a Uniunii Europene.

     După cum însăşi locuitorii ei o afirmă, La Réunion, intrată nu demult în patrimoniul UNESCO, este un exemplu unic de diversitate şi toleranţă religioasă în lume.

     Dincolo de sensul pur teoretic al termenilor diversitate şi toleranţă, profesorii au avut şansa de a cunoaşte şi sensul practic al celor două noţiuni şi aceasta datorită profesorului Jean – Marie Manicom Ramsamy (coordonatorul proiectului în liceul Sarda Garriga), care i-a găzduit timp de 7 zile în propria casă. Profesorul, el însuşi tamul,  le-a demonstrat că pacea, dragostea şi iubirea de Dumnezeu pot fi împărtăşite  oamenilor şi că toleranţa înseamnă, înainte de toate, respectul pentru aproapele.

     Aceste valori au fost consolidate şi în timpul vizitelor de documentare pe care delegaţia europeană le-a realizat în cursul zilei de joi, în diferite locuri de cult. Porţile deschise  ale unei moschei şi ale unei şcoli coranice, ale unui ashram şi ale unui templu tamul, construite în  nordul şi nord-vestul insulei, au permis partenerilor de proiect să intre  în contact nu doar cu locul de cult al fiecărei religii, dar şi cu reprezentanţii acestora.

   Primiţi cu braţele deschise în moscheea din Saint-Paul de însuşi imamul, sau la ashramul din Le Port de membrii Grupului de Dialog Interreligios, în frunte cu Preşedintele acestuia şi un călugăr hindus, profesorii europeni au studiat atent fenomenul toleranţei religioase şi au înţeles că indiferent de religie, culoarea pielii sau etnie,  ,,împreună pot deveni artizani ai păcii”. Aceasta este, de altfel, şi deviza Grupului de Dialog Interreligios, fondat in 2000, ce reuneşte persoane ce au în comun valori unitare şi acţiuni pentru edificarea unei societăţi armonioase, şi care împărtăşesc diferite credinţe şi practici religioase spirituale prezente în La Réunion: afro-malgaşe, bahai, budiste, chineze, creştine, hinduse, evreieşti, musulmane etc.

      

        Vineri, 7 decembrie 2012

    Ziua a debutat cu o nouă întâlnire de lucru la liceul ,,Sarda Garriga”, în cadrul căreia elevii reunionezi din grupul ţintă  şi cei 7 profesori europeni invitaţi au prezentat power –point –uri despre şcolile partenere, localităţile şi ţările în care acestea se regăsesc.

   A urmat vizitarea unei plantaţii de vanilie. În cursul acestei vizite de documentare, profesorii au avut surpriza de a descoperi că vanilia, una dintre mirodeniile  specifice acestei insule, frecvent utilizată în gastronomia reunioneză, e în realitate o orhidee, iar fructele sale seamănă cu păstaia. Până la a ajunge în bucătăriile gospodinelor, sub formă de pudră sau esenţă, vanilia parcurge un lung drum. Ea are nevoie de o  îngrijire atentă şi de lungă durată, iar acest aspect o face să fie unul dintre produsele agricole cele mai scumpe din lume.

      Seara  zilei de vineri a fost dedicată descoperirii gastronomiei şi muzicii  reunioneze (sega), în prezenţa reprezentanţilor şcolii şi a unor părinţi. A fost un moment prielnic socializării şi creării de prietenii durabile.

     

       Sâmbătă, 8 decembrie 2012

       Ziua de sâmbătă a fost dedicată descoperirii diversităţii sociale a populaţiei insulei. Vizitarea pieţii din Saint-Paul, a capitalei insulei, oraşul Saint-Denis, şi a staţiunii St. Gilles les Bains a permis participanţilor la reuniunea de proiect să ia contact cu diverse clase sociale, cu populaţia albă şi de culoare, şi să înţeleagă mai bine toleranţa într-o societate multiculturală şi multireligioasă. Locuitorii insulei, majoritatea dintre ei catolici, trăiesc în armonie deplină cu reprezentanţii celorlalte culte religioase, fie ei hinduşi, tamuli, budişti, musulmani. Imigranţii găsesc uşor înţelegere şi sprijin din partea creolilor. Prietenii durabile sunt consolidate de-a lungul timpului, fără ca diferenţa de rasă sau religie să-i incomodeze cu ceva. Fiecare împrumută din cultura şi religia celuilalt.

    Ciudat sau nu, Crăciunul era aşteptat nu numai de creştinii din insulă,  ci şi de prietenii lor, aparţinând unor culte diferite. Astfel, aceştia demonstrează că fiecare ştie să dăruiască celuilalt puţin din  sufletul său şi să se bucure de sărbătoarea aproapelui.

 

        Duminică, 9 decembrie 2012

        Originalitatea temei proiectului a impresionat nu doar liderii comunităţilor religioase cu care partenerii în proiect s-au întâlnit în cursul săptămânii, ci şi presa locală reunioneză, ce a organizat  duminică, la prânz, un interviu cu cei 7 membri ai delegaţiei europene si reprezentantii liceului reunionez.

     În urma interviului acordat, în ziarul regional Clicanoo a apărut articolul cu titlul „ Le lycée Sarda –Garriga ausculte la diversité religieuse en Europe », semnat de Véronique Hummel.

     În după amiaza  şi seara zilei de duminică cei 7 profesori din România, Italia şi Bulgaria,  pregătiţi pentru un zbor  lung cu avionul,  de peste 24 de ore (cu escală la Paris), au părăsit insula La Réunion.

 

                                                                                                                        Prof. dr.Dana – Mihaela Bereholschi

                                                                                                                                   Coordonator Proiect

 

       Informaţiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului , iar A.N.P.C.D.E.F.P. şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

 

 

bottom of page