top of page

    Raportul reuniunii de proiect desfăşurate în perioada 30 aprilie- 6 mai 2013                   în România

 

        A doua reuniune de proiect din cadrul parteneriatului multilateral Comenius 2012 -2014 cu tema Toleranţă şi diversitate religioasă în Europa modernă, finanţat de Comisia Europeană prin programul Învăţare pe tot parcursul vieţii, s-a derulat la Liceul Teoretic Ion Luca Vatra Dornei, în perioada 30 aprilie- 6 mai 2013.

        Tema reuniunii de lucru: Descoperirea patrimoniului ortodox al Bucovinei

 

        Participanţi:

Liceul Teoretic ,, Ion Luca” , Vatra Dornei, România (10 profesori + 70 elevi)

Liceul ,, Sarda Garriga”, Saint -André, Ile de  la Réunion, Franţa ( 9 elevi şi 2 profesori)

Liceul General ,, Dimcho Debelianov”, Belene , Bulgaria (4 profesori  şi 8 elevi)

I.P.S. S. C. T. ,,Gaetano Salvemini”, Palermo, Italia (3 profesori  şi 12 elevi)

 

         Obiectivele reuniunii :

a.-cunoaşterea elevilor şi profesorilor din sânul echipei internaţionale

b. întărirea coeziunii echipei de proiect

c. cunoşterea patrimoniului social, cultural şi religios al  Bucovinei

d.dezvoltarea spiritului tolerant religios

e.participarea la diverse activităţi  pentru pregătirea sărbătorilor pascale şi la slujbe speciale de Paşti în sânul  comunităţii ortodoxe din Zona Dornelor, România.

f. descoperirea complexităţii şi bogăţiei diversităţii credinţelor şi valorilor

g. promovarea respectului pentru celelalte popoare, culturi şi religii ale lumii

h. împărtăşirea experienţelor în domeniul cultural şi religios

i. promovarea culturalismului, a cooperării şi mobilităţii în domeniul educativ

 

            Programul activitatilor

 

          Marţi , 30 aprilie 2013

     Reuniunea a debutat cu primirea oficială a invitaţilor din cele trei ţări partenere, Bulgaria, Italia şi Franţa (Insula Reunion), la Sala Oglinzilor a Primăriei Municipiului Vatra Dornei. D-l primar Ilie Boancheş, alături de  consilieri ai oraşului, şi-au arătat mândria de a găzdui musafiri din zone atât de îndepărtate de România, au felicitat echipa de proiect pentru tema inedită şi munca depusă în cadrul proiectului, şi-au manifestat dorinţa ca partenerii străini să înţeleagă importanţa sprijinului comunităţii locale în toate proiectele în care este implicat Liceul Teoretic ,,Ion Luca”. Fiecare profesor coordonator din ţările partenere a demonstrat, prin discursul sau,  impactul deosebit pe care acest parteneriat îl are asupra tuturor elevilor din şcolile lor şi asupra comunităţii locale din care provin.

     Întâlnirea oficială de la Primăria Vatra Dornei a culminat cu prezentările power –point ale fiecărei ţări partenere, cei prezenţi fiind încântaţi de peisajele reunioneze,de patrimoniul cultural sicilian sau  de tradiţiile şi costumele populare bulgare.

     Primirea oficială din Sala Oglinzilor a fost urmată de o a doua primire a invitaţilor la Liceul Teoretic ,, Ion Luca”, în sala amenajată special pentru acest parteneriat Comenius. Echipele de proiect s-au prezentat pe rând, după care a urmat vizita liceului. Elevii au socializat şi au realizat adevărate schimburi culturale, împărtăşindu-şi experienţe din viaţa de elev şi nu numai. Prieteniile au început să se consolideze imediat după masa de prânz, când elevii din grupurile ţintă au participat la activităţi sportive comune (via ferrata).

     Programul primei zile de proiect s-a încheiat cu asistenţa  la lecţii şi ore demonstrative de fizică, limba engleză şi limba franceză.

 

 

         Miercuri, 1 mai 2013

     Ziua a debutat  cu participarea la ateliere de lucru pentru elevii români, francezi, italieni şi bulgari. Elevii români implicaţi în proiect i-au învăţat pe cei străini să picteze icoane pe sticlă  şi lemn şi să încondeieze ouă tradiţionale de Paşti. A fost o adevărată lecţie de educaţie plastică, în care proba practică a fost precedată de repere teoretice prezentate de elevii de la <<Ion Luca>>.

        La terminarea atelierelor de lucru, elevii au avut o întâlnire cu meşterii populari din zona Dornelor ce şi-au expus produsele dedicate sărbătorii pascale, în faţa Primăriei Vatra Dornei.

     După-amiază, elevii şi profesorii implicaţi în proiect au vizionat un spectacol de muzică religioasă, special pregătit de elevi ai liceului dornean care activează în cadrul Clubului elevilor şi copiilor, coordonaţi de d-l profesor Marian Proboteanu. În paralel, Salonul Alb al Casei de Cultură Platon Pardău a găzduit expoziţia de icoane pe sticlă şi lemn realizată de elevii români în cadrul proiectului Comenius, precum   şi expoziţia de ouă încondeiate, ambele constituind produse ale proiectului.

      După spectacol, toţi participanţii la reuniunea de proiect din România s-au delectat cu povestea Muzeului Etnografic Vatra Dornei, spusă într-un stil original de d-na profesoară Victoria Ostaficiuc. Li s-a prezentat invitaţiilor istoria costumelor populare româneşti, câteva dintre tradiţiile şi obiceiurile zonei, dar şi vechimea obiceiului încondeierii ouălor.

      După amiaza a continuat cu  descoperirii patrimoniului  oraşului Vatra Dornei (Clubul Copiilor şi elevilor, Bisericile ortodoxe, biserica catolică, biserica baptistă şi penticostală, parcul municipal , baza de tratament a statiunii).

 

 

        Joi, 2 mai 2013

     Ziua a început cu o vizită de  documentare la fabrica de ape minerale Bucovina, invitatii descoperind astfel una dintre cele mai importante activităţi economice din Zona Dornelor.

      Periplul a continuat în comuna Poiana Stampei, unde elevii şi profesorii au participat la slujba specială din Joia Mare, urmată de praznicul pomenirii morţilor şi de un concert deosebit de muzică religioasă susţinut de corul Evanghelion, alcătuit din preoţi dorneni. Pe lângă aceştia s-au făcut remarcaţi şi elevii comunei Poiana Stampei care au completat spectacolul de muzică religioasă cu piese din repertoriul local.

      Francezii, bulgarii şi italienii au cunoscut ospitalitatea oamenilor locului şi au gustat din bucatele special pregătite pentru această zi deosebită. Un moment apreciat de ei a fost sfinţirea coşurilor cu ouă roşii şi încondeiate, aduse la biserică de gospodinele din sat.  Elevii şi profesorii străini au asistat de asemenea la o demonstraţie profesionistă de încondeiere a ouălor tradiţionale din zona Poiana Stampei (comună considerată punctul terminus al drumului ouălor încondeiate din zona Bucovinei). Atelierul de lucru a fost coordonat de prof. Paicu Dorina.

      După –amiază, a fost programată la Catedrala Sfânta Treime din Vatra Dornei, o masă rotundă pe tema postului în viaţa credincioşilor şi a diversităţii şi toleranţei religioase, moderată de preotul Marius Magherca. Deşi aparţin unor religii atât de diferite ( hinduşi, musulmani,catolici sau ortodocşi), toţi cei prezenţi au înţeles însemnătatea sărbătorii Învierii Domnului şi  a postului.

 

 

         Vineri, 3 mai 2013

      Elevii şi profesorii străini, însoţiţi de profesori români, au cunoscut patrimoniul cultural şi spiritual românesc prin vizita de documentare organizată la mănăstirile Bucovinei. Ziua a început cu o vizită la Muzeul Ouălor încondeiate din Vama, unde musafirii au fost miraţi să descopere acest obicei al pictării ouălor în mai multe ţări ale lumii, dar şi ouă confecţionate din sticlă de Murano sau din pietre preţioase.

       Mănăstirile Voroneţ, Suceviţa şi Moldoviţa şi Salina Cacica au fost pentru partenerii străini locuri inedite, înţelegând încă o dată importanţa spiritualităţii religioase româneşti, atât în trecut, cât şi în zilele noastre.

      Meşterii populari de la Marginea i-au încântat prin talentul şi ingeniozitatea lor de a fabrica  ceramică neagră.

      Seara, invitaţii au participat la slujba prohodului.

 

         Sâmbătă, 4 mai 2013

      Dimineaţa a fost dedicată unei noi întâlniri la liceul dornean,ocazie cu care elevii şi profesorii implicaţi în proiect au asistat şi dezbătut  prezentările power point şi dosarele pe tema marilor religii ale lumii şi a principalelor simboluri legate de sărbătoarea pascală ortodoxă.După amiază, partenerii străini, însoţiţi de elevi şi profesori români, au descoperit potenţialul turistic al oraşului Vatra Dornei, s-au plimbat cu telefericul şi au cunoscut, în familii, pregătirile tradiţionale de Paşti.

     Sâmbătă seara partenerii au participat la slujba de Înviere, la Catedrala oraşului.

 

        Duminică, 5 mai 2013

      Ziua de duminică a fost dedicată vizitării Mănăstirii Gheorghiteni şi a  sărbătoririi Paştelui în stil ortodox, ocazie cu care partenerii străini s-au familiarizat cu gastronomia tradiţională românească specifică sărbătorii Paştelui.

      Elevii şi profesorii din grupul ţintă au socializat zilnic consolidat prieteniile, şi prin participarea, la finalul activităţilor programate,  seara, la activităţi ludice sau sportive desfăşurate în parcul municipiului sau la sala de conferinţă a hotelului în care au fost cazaţi. Coordonatorii şi-au făcut şi timp pentru a discuta despre următoarea mobilitate programată în luna octombrie în Bulgaria, dar şi despre activităţile derulate de fiecare echipă în parte în primul an de proiect.

        

          Luni, 6 mai 2013

      Plecarea ultimilor participanţi la reuniunea de proiect din România.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Prof. dr.Dana – Mihaela Bereholschi                                                                                                                                              Coordonator Proiect

 

Informaţiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului , iar A.N.P.C.D.E.F.P. şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

bottom of page